Afrika OnlyCanada Only

Zó kom je op een van de allermooiste plekken in Utah’s Zion National Park: The Subway

Zion National Park
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

The Subway is een van de gaafste bestemmingen in Utah. De zogenaamde slot canyon is desondanks erg moeilijk te bereiken. Onmogelijk? Dat is het zeker niet.

The Subway is een van de meest iconische delen in Zion National Park. Het is een smalle groef die verdacht veel lijkt op het ondergrondse netwerk van New York City – vandaar die naam.

Je komt er alleen via een lange wandeling: The Subway Trail. Deze Trail gaat onder meer dwars door het water en over gigantische rotsblokken. Needless to say: de hike is alleen bedoeld voor gevorderde hikers.

Waar moet ik starten?

Schat je jouw hiking skills hoog genoeg in om aan The Subway Trail te beginnen? Start dan op de officiële website van Zion National Park. Je moet namelijk eerst een Backcountry Permit krijgen om aan de wandeling te mogen beginnen.

Ben je in het bezit van zo’n toestemmingsformulier? Ga dan naar de Wildcat Canyon Trail langs Kolob Reservoir Road. Hier begint je hike richting The Subway. Zorg overigens voor voldoende eten en drinken voor onderweg. Eenmaal begonnen kom je geen Subways meer tegen.

En dan?

De Wildcat Canyon Trail is relatief makkelijk te lopen. Je komt hier geen water of rotsen tegen – althans geen rotsen waar je overheen moet klimmen. Dat verandert allemaal zodra je bij de Left Fork Canyon aankomt. Hiervandaan wandel je steil naar beneden – in de richting van The Subway.

Het bijzondere aan dit deel van de Trail is dat er eigenlijk helemaal geen trail is. Je klautert langs watervallen en over rotsblokken. Bij andere delen is het pad gewoon compleet verdwenen. Je moet dan zwemmen om bij je bestemming te komen. Is het water lekker warm? Helaas – dat is het niet.

Uiteindelijk kom je bij The Subway aan – zoals gezegd een van de allermooiste bestemmingen in Zion National Park. Je kunt er voor kiezen dezelfde route terug te pakken óf te beginnen aan de zogenaamde bottom-up-route. Laatstgenoemde vereist ook nog eens hoge climbing skills, dus dezelfde weg terug is een stuk voor de hand liggender.

Waarom doen?

Ondanks alle mogelijke belemmeringen is dit toch een van de populairste hikes van het park. Waarom reizigers daaraan beginnen? Het is alternatief, avontuurlijk én je komt langs de mooiste gebieden van Utah. En in een staat als de Beehive State wil dat wat zeggen.

Ook The Subway Trail hiken? Kijk dan hier voor je vlucht naar Las Vegas, hier voor hotels in de omgeving en hier voor de onmisbare huurauto.

Wil je onze Amerika-tips en -nieuwtjes ook in je inbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Amerika Only Nieuwsbrief en ontvang direct het gratis e-book ’20 Amerikaanse Road Trips Die Je Óóit Moet Doen’.