Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Zó overleef je de alligators van Florida

Alligator
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

door Boy Tijbosch

Het was niet de week van Orlando. Na de afschuwelijke schietpartij in club Pulse en de moord op The Voice-zangeres Christina Grimmie ontvingen we – nota bene vanuit Disney World – het macabere bericht dat er een peuter zou zijn verslonden door een alligator. De dood van de 2-jarige Lane Graves is inmiddels door de politie bevestigd.

Hoewel een aanval zeldzaam is, is het goed om te weten wát je precies moet doen mocht je onverhoopt worden geconfronteerd met een van Florida’s alligators. Hieronder vind je antwoord op al je vragen over de karakteristieke roofdieren.

Allereerst – waar komen de alligators voor?

Alligators leven in het zuidoosten van The States. Dat is dus niet alleen Florida, maar ook in staten als Georgia, Alabama en zelfs Texas. Ze leven eigenlijk overal waar water is: rivieren, meren en bronnen, maar ook vijvers voor hotels.

Een alligator en een krokodil – is dat hetzelfde?

Nee. De krokodil is doorgaans agressiever, wat de recente aanval ook opmerkelijk maakt. Je onderscheidt een gator van een krokodil aan de hand van zijn donkergrijze tot zwarte kleur – de krokodil is meer groen. Bovendien vind je de krokodil in zoutwater, waar de alligator de voorkeur geeft aan zoet. De enige plaats ter wereld waar de twee naast elkaar bestaan is het Everglades National Park.

Goed – ik zie een alligator in het water. Wat moet ik doen?

Ga het water voorál niet in. Klinkt dat logisch? Zeg dat maar eens tegen de vele mensen die jaarlijks hiervan moeten worden weerhouden. Volgens Park Rangers willen onwetende reizigers de dieren graag van dichtbij zien en zijn sommigen van hen in staat naar de beesten toe te zwemmen.

En wat als ik al in het water ben?

Verlaat het water zo geruisloos mogelijk. Mensen zijn normaal gesproken géén prooi voor de gator, maar het kan zo zijn dat jouw spetterende arm in de vluchtigheid wordt aangezien voor bijvoorbeeld een wasbeer: die eten ze wél.

Hoe weet ik of een alligator boos is?

Maakt het beest een sissend, onheilspellend geluid? Dan bevind je jezelf, al dan niet per ongeluk, in zijn territorium. Het is zaak je uit de voeten te maken.

Hij rent achter me aan: wat nu?

Alligators rennen hard, maar hebben geen goede conditie en staken de strijd wat dat betreft vrij snel. Sommige mensen beweren dat het handig is om zigzaggend weg te rennen, maar dat is onzin: zorg er gewoon voor dat je zo snel mogelijk bent vertrokken. De kans is groot dat de alligator alleen voornemens is jou uit z’n territorium te verjagen.

Het dier valt tóch aan: wat moet ik doen?

Nogmaals – een aanval is zeer zeldzaam. Alligators zijn bang voor mensen en bovendien is de kans klein dat je op het moment van aanvallen dit leest. Maar mócht het nodig zijn: mik op de ogen, zo’n beetje het enige zwakke punt van de alligator. We liegen er niet om – een gevecht met een alligator is een gevecht voor je leven.

Méér vragen? Stuur ze naar info@AmerikaOnly.nl óf app ons via 06 41310771.