Afrika OnlyCanada Only

Zó overleef je de wilde dieren van Amerika

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Weet jij wat je moet doen wanneer je wordt geconfronteerd met een beer, poema, of slang? Nu wel!

door Boy Tijbosch

POEMA’S

Poema’s staan in de VS bekend als ‘mountain lions’ en leven in de nationale parken van het westen. De kans dat je er een ziet lopen is niet groot: de beesten opereren ‘s nachts en zijn redelijk mensenschuw. Ze zijn ook niet per definitie gevaarlijk: in de laatste honderd jaar zijn er veertien fatale aanvallen geweest. Ter illustratie – in diezelfde periode zijn meer dan 15.000 mensen getroffen door de bliksem.

Wat moet ik sowieso niet doen?

We weten niet waarom je dit überhaupt zou doen, maar toch: blijf niet te lang hangen bij een dood hert. Zo’n kadaver is namelijk het favoriete gerecht van de poema.

Hij komt eraan! Wat nu?!

Niet kruipen! Op die manier maak je het de kat érg makkelijk om jou in je nek te bijten. Loop langzaam weg en laat jezelf groter lijken dan je daadwerkelijk bent. Rennen is geen optie: Kitty is altijd sneller.


GRIZZLY-BEREN

De grizzly is het staatssymbool van Californië, maar dat zegt weinig. Het beest is er al jaren niet meer gezien. Toch zijn er gebieden in The States waar grizzly-beren alive and kicking zijn, bijvoorbeeld in Alaska. En een ontmoeting met zo’n beer is geen pretje…

Wat moet ik sowieso niet doen?

Eten achterlaten in je tent, camper of auto. Dat kan best op de parkeerplaats van de lokale Walmart, maar niet in een natuurgebied.

Verderop loopt een grizzly. Wat nu?

Maak geen abrupte bewegingen en geef de grizzly de ruimte. Klim niet in een boom – dat kan Teddy ook gewoon.

Ik word momenteel aangevallen door een grizzly. Help!

Doe alsof je dood bent, blijf op de grond liggen en bescherm je nek. Blijf liggen tot de beer volledig uit zicht is.


ZWARTE BEREN

De zwarte beer komt wél voor in Californië en wordt ook vaal gespot in de Smoky Mountains. Mocht je onverhoopt een beer tegen het lijf lopen, dan gelden in principe dezelfde regels als voor een confrontatie met een grizzly. Toch zijn er enkele verschillen.

Wat werkt wél bij een zwarte beer, maar niet bij een grizzly?

De zwarte beer steekt iets anders in elkaar en is, over het algemeen, wat schuwer dan de grizzly. Kom je een zwarte beer tegen? Blijf dan op beide benen staan en zwaai met je armen. Toon agressie: het is alleen handig om te gaan liggen wanneer je ziet dat de beer haar jongen beschermt.

Wat moet ik sowieso doen?

Ga je hiken? Maak dan geluid tijdens het wandelen. In tegenstelling tot wat soms wordt beweerd komen beren dan juist niet op je af.


SLANGEN

Amerika is thuis voor slangen in alle denkbare formaten. Sommige exemplaren hebben een giftige beet en zijn daarmee in staat je VS-vakantie letterlijk en figuurlijk te verzieken.

Wat moet ik sowieso niet doen?

Blijf op de paden wanneer je gaat wandelen. ‘t Is niet aantrekkelijk in de zomer, maar draag in bepaalde gebieden een lange broek.

Ik ben gebeten. Wat nu?

Zorg dat je de wond afspoelt met ten minste warm water en zeep. Blijf verder van de beet af en probeer vooral niet het gif eruit te zuigen. Bel altijd 911 of zoek, wanneer je in een nationaal park bent, een park ranger.

Kan ik nog iets doen?

Heeft de slang de aanval niet overleefd? Sommige, Amerikaanse slachtoffers van een slangenbeet nemen – hoe vreemd het ook klinkt – het dode dier mee naar het ziekenhuis. Op die manier weet de arts precies met welke soort hij heeft te maken. Handig? Nee. Een dode slang kan namelijk nog steeds bijten. Echt waar!


ELANDEN

Elanden en andere dieren die iets weg hebben van een hert zijn over het algemeen tamme beesten die mensen geen kwaad doen. Toch zijn er situaties waarbij ook Mr. Moose agressie toont, bijvoorbeeld wanneer hij honger heeft of in het nauw wordt gedreven.

Ik word achtervolgd door een eland. Wat nu?

Wanneer je écht wordt nagezeten door een eland ben je er waarschijnlijk al achtergekomen dat de beesten verrassend snel zijn. Verschuil je, in het geval van een onverhoopte achtervolging, achter een boom. Wanneer het dier je niet langer ziet gelooft hij het meestal wel.

Het beest valt aan!

Valt de eland aan? Blijf dan op de grond liggen. Doe niet alsof je dood bent, maar neem de vorm van een bal aan. Belangrijk: hou jezelf stil!