Canada Only

Zó overleef je een tornado

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Wat je als toerist moet doen, mocht je onverhoopt worden geconfronteerd met een wervelwind.

door Boy Tijbosch

Tornado Alley verwijst naar een gebied dat staten als Oklahoma, Kansas en Texas beslaat. De mensen hier worden regelmatig geteisterd door tornado’s – zo’n duizend per jaar. De kans is klein, maar aanwezig: ook op vakantie kun je te maken krijgen met een tornado. Check hieronder wat je in dat geval moet doen!

Ik zit binnen en er is een tornado op komst. Waar moet ik heen?

Bevind je jezelf in een hotel of ander gebouw tijdens een naderende dreiging? Spoed je dan richting de schuilkelder.

Mijn hotel heeft géén schuilkelder – wat nu?

Is er geen schuilkelder aanwezig, zoek dan de meest laag gelegen plaats in het gebouw. De badkamer is in het uiterste geval de beste optie. Liggend in een badkuip met een matras over je heen beschut je tegen de storm en vallend puin.

Ik slaap op een camping. Wat moet ik doen?

Vrijwel alle campgrounds zijn voorzien van een schuilkelder. Noodzakelijk – gezien een tornado campers en woonwagens makkelijk oppikt.

Ik ben onderweg en er komt een tornado aan. Waar moet ik heen?

Je bevindt jezelf op één van Amerika’s uitgestrekte wegen en je ziet hoe er zich in de nabijheid een tornado ontwikkelt. ‘t Lijkt een doemscenario, maar ook dit hoeft niet per se rampzalig af te lopen. Probeer nóóit weg te rijden van de storm. Deze kan snelheden van 200 kilometer per uur bereiken. Tenzij je een opstijgend vliegtuig bestuurt is er geen ontkomen aan. Het beste is – hoe vreemd het ook klinkt – uitstappen. In Tornado Alley vind je veel greppels en riolen langs de weg. Al liggend hierin ben je veilig voor naderende draaikolken.

Wat moet ik nóóit doen?

Ga – in tegenstelling tot wat soms wordt beweerd – nóóit onder een brug of viaduct staan.

Kan ik voorspellen wanneer er een tornado nadert?

Tornado’s zijn onvoorspelbaar, maar een donkere lucht met naderende regen en onweer is voldoende om op z’n minst even de radio aan te zetten. Spreekt men over een Tornado Watch, dan wordt de mogelijkheid tot een tornado open gelaten en kun je relatief rustig onderdak zoeken. Een Tornado Warning duidt op een situatie waarbij het ding ook daadwerkelijk is gesignaleerd. Dan kun je maar één ding doen – wegwezen.