Canada Only

Zzzzzó val je in slaap tijdens een lange vlucht!

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

door Boy Tijbosch

1.    Dit is natuurlijk een béétje een no-brainer, maar toch: drink vooraf géén koffie of iets anders waar cafeïne in zit. Wil je per se voor vertrek nog naar de Starbucks? Neem dan een cafeïnevrij bakkie.

2.    Over drinken gesproken – vermijd alcohol. Volgens de kenners is het een mythe dat je hiervan sneller in slaap sukkelt. Tenzij je zóveel drinkt dat dit automatisch gebeurt, natuurlijk.

3.    Vooraf inchecken? Kies dan een rustige plaats in het vliegtuig. Onderzoek wijst uit dat gezinnen met baby's sneller een plek vooraan zoeken. Reizigers die willen snurken zijn zodoende beter af met een stoel achterin. Bovendien – die rinkelende karretjes van de stewardessen staan meestal voorin.


Foto: Amerika Only/Anneloes Keunen

4.    Je kent ze wel – die U-vormige kussens die een goede nachtrust tijdens de vlucht moeten garanderen. Tip: Gebruik ze andersom. Hierdoor verbetert de houding van je nek en is de kans groter dat je sneller in slaap valt.

5.    Gooi je stoel zo ver mogelijk naar achteren. En nee – dat is inderdaad niet leuk voor de mensen die achter je een maaltijd proberen te verorberen, dus doe het alleen als daar niemand zit. Waarom? Omdat een houding die het meest lijkt op een slaaphouding ook daadwerkelijk zorgt voor een betere slaap. Vermijd overigens het stijf rechtop slapen: niet goed voor je onderrug.

6.    Ga voor een plekje bij het raam. Niemand die over je heen klautert wanneer ze naar de wc moeten en je kunt je hoofd kwijt in de opening van het raam.


Foto: Amerika Only/Anneloes Keunen

7.    Laat het entertainmentsysteem voor het wat het is en kijk géén tv. Deze beelden zorgen er alleen maar voor dat je hersenen wakker willen blijven.

8.    Vraag de stewardess vriendelijk of ze je met rust wil laten. Het is vriendelijk bedoeld wanneer ze je een kussen aanbiedt, maar als dat gebeurt op het moment dat je eigenlijk net sliep is het lastig om weer in slaap te vallen.

9.    Muziek helpt – vooral wanneer je deze afspeelt via een koptelefoon met noise canceling. En nee – je moet geen AC/DC opzetten. Maar iets John Mayer-achtigs helpt je tijdens het in slaap vallen.

10.    Mocht nou écht niets helpen, dan kun je je altijd wenden tot medicatie. Melatonine is een natuurlijk voedingssupplement en kan in lage doseringen weinig kwaad. Voor al het andere verwijzen we je echter door naar een huisarts of apotheek.